Κλασική Κιθάρα στο klasiki-kithara.blogspot.com

Stavanger Concert Hall

Μαζί με το 2016 ανοίγει την αυλαία του και ένα νέο blog με σκοπό να προάγει την κλασική κιθάρα, αλλά και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το υπέροχο αυτό μουσικό όργανο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, στο klasiki-kithara θα δημοσιεύουμε μουσικά βίντεο με ερμηνείες έργων σημαντικών συνθετών από κορυφαίους σολίστες κλασικής κιθάρας, καθώς και χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό, όπως επιλεγμένα διαδικτυακά βίντεο με θέμα τα μαθήματα κιθάρας. 

Η αξιολόγηση μίας ερμηνείας, ενέχει πάντα το στοιχείο της υποκειμενικότητας. Θα περιμένει ίσως κανείς πως θα προωθούμε ερμηνείες που θα φέρουν την ασφάλεια μίας κοινώς αποδεκτής αυθεντίας με μακρά ιστορία στο χώρο της κλασικής κιθάρας. Στην πραγματικότητα όμως θα αναζητήσουμε ερμηνείες και από νέους πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες, που θα μπορούσαν να βάλουν την προσωπική τους σφραγίδα στην ιστορία της κλασικής κιθάρας και που ίσως ακόμα δεν απολαμβάνουν της πρέπουσας αποδοχής (διατηρώντας βέβαια πάντα σεβασμό και στις ιερές φυσιογνωμίες του χώρου). 

Τα μαθήματα κιθάρας που θα αναζητούμε, θα περιλαμβάνουν βασικά στοιχεία που σχετίζονται με την ανατομία της κιθάρας, την τοποθέτηση του σώματος και των χεριών, την περιποίηση των νυχιών, συγχορδίες, κλίμακες και θεμελιώδεις ασκήσεις για την ανάπτυξη της σωστής τεχνικής. Επιπρόσθετα όμως, θα αναρτώνται και προχωρημένου επιπέδου μαθήματα κιθάρας, που θα περιλαμβάνουν ασκήσεις που αποσκοπούν στην ανάπτυξη ταχύτητας στις κλίμακες, αλλά και στην τελειοποίηση σύνθετων και ιδιαίτερων τεχνικών αυξημένης δυσκολίας.

Πέρα από τη σκοπιά της τεχνικής, θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε και στο κομμάτι της ερμηνείας με σκοπό να προάγουμε ένα ολοκληρωμένο μουσικό ένστικτο. Προκειμένου να αποδοθεί σωστά ένα έργο, σημαντικό ρόλο εκτός από την προσπέλαση των τεχνικών δυσκολιών, παίζει η κατανόηση της γραφής του εκάστοτε συνθέτη. Σε ποια εποχή ανήκει; Σε ποιο μουσικό είδος υπάγεται η κάθε σύνθεση. Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την παρτιτούρα; Τι ελευθερία έκφρασης επιτρέπει στον καλλιτέχνη;

Προφανώς θα γίνει λόγος και για τους συνθέτες κλασικής κιθάρας (ή και άλλων μουσικών οργάνων με μεταγραφές όμως των έργων τους στην κιθάρα), των οποίων τα εμπνευσμένα έργα, προσφέρουν τέρψη και πνευματική ανάταση στο επιλεκτικό (και δυστυχώς ολιγομελές) κοινό της κλασικής μουσικής. Θα εμβαθύνουμε και σε πιο αφανείς συνθέσεις εξίσου αριστουργηματικές με τις ευρέως διαδεδομένες και θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και σύγχρονους συνθέτες που αξίζουν προσοχής (και φυσικά από το εξειδικευμένο κοινό θεωρούνται ήδη διαπρεπείς).

Εκτός από τον καλλιτέχνη, στην εξίσωση της ιδανικής ερμηνείας, υπεισέρχεται και το μουσικό όργανο. Για το λόγο αυτό, θα γίνουν αναφορές και αφιερώσεις σε αξιόλογες κλασικές κιθάρες, με σκοπό τόσο την διευκόλυνση κατά την έρευνα αγοράς κλασικής κιθάρας, αλλά και για να τιμηθούν σημαντικοί κατασκευαστές κιθάρας για το έργο τους. Φυσικά οι κλασικές κιθάρες έχουν τιμές που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος και απευθύνονται σε διαφορετικές κατηγορίες κιθαριστών με διαφορετικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση όμως για μία δεδομένη τιμή κιθάρας, καθοριστικό είναι να εξετάζεται η σχέση τιμής και απόδοσης (δηλαδή ποιότητας ήχου). Φυσικά και εδώ τα κριτήρια είναι υποκειμενικά. Υπάρχουν βέβαια κάποιες κατασκευαστικές παράμετροι που μας προδιαθέτουν για το αν ένα όργανο θα ανταποκριθεί στα ακούσματά μας.

Τέλος, θα προωθήσουμε δραστηριότητες που σχετίζονται με την κλασική κιθάρα. Θα αναζητήσουμε μουσικά πανεπιστήμια, σχολές μουσικής σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και πρότυπα μουσικά εκπαιδευτήρια εστιάζοντας ιδιαίτερα στις σπουδές κλασικής κιθάρας. Στα πλαίσια της κοινωνικοποίησης που μπορεί να επιφέρει η ενασχόληση με τη μουσική, θα γίνει λόγος για μουσικά σχήματα, συλλόγους, χορωδίες και λοιπές σχετικές οργανώσεις. Επιπρόσθετα, θα προσπαθήσουμε να αρχειοθετήσουμε ένα άρτιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που θα περιλαμβάνει, σεμινάρια, φεστιβάλ, συναυλίες και διαγωνισμούς στην Ελλάδα και ίσως και κάποια σημαντικά δρώμενα του εξωτερικού. 

Ας πάμε λοιπόν ένα ταξίδι.. 

Ένα μουσικό ταξίδι με σκοπό την ανάδειξη της κλασικής κιθάρας και της κλασικής μουσικής..

image credit: regionstavanger.com
Κλασική Κιθάρα στο klasiki-kithara.blogspot.com Κλασική Κιθάρα στο klasiki-kithara.blogspot.com Reviewed by copa on 5:34 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.