The Chaconne - Johann Sebastian Bach, από τον Sanel Redzic

Ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες όλων των εποχών - για πολλούς ίσως ο σημαντικότερος - είναι ο Johann Sebastian Bach. Αν και δε συνέθεσε ποτέ για κλασική κιθάρα, καθώς ήταν προγενέστερός της (1685-1750), όπως την γνωρίζουμε σήμερα, πολλά από τα έργα του για άλλα όργανα όπως βιολί ή λαούτο, έχουν μεταγραφεί και έχουν γνωρίσει ευρεία αποδοχή από το κοινό της κλασικής κιθάρας και όχι μόνο.

Στην εποχή του ο Johann Sebastian Bach είχε κερδίσει τον σεβασμό για την απόδοση του ως παίχτης οργάνου (που είναι γνωστό παγκοσμίως ως organ από την δική μας Ελληνική λέξη όργανον - αυτό που στην Ελλάδα πλέον συνήθως αποκαλούμε εκκλησιαστικό όργανο). Πάραυτα, ως συνθέτης δεν αναγνωρίστηκε στο βαθμό που έπρεπε μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα.

Μία από τις σημαντικότερες συνθέσεις του (για βιολί) που έχουν μεταγραφεί για κλασική κιθάρα είναι το τελευταίο μέρος του έργου Partita for Violin No. 2 - Chaconne BWV 1004 που αναφέρεται ευρέως με το όνομα "The Chaconne". H chaconne είναι μία τυπική μουσική φόρμα που θυμίζει passacaglia, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής κατά την περίοδο baroque. Ένα μικρής έκτασης θέμα επαναλαμβάνεται σε παραλλαγές, ενώ η μελωδία συνοδεύεται από μπάσο το οποίο συνήθως φθίνει από την τονική προς την κύρια (5η) βαθμίδα της κλίμακας

Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να απολαύσουμε την υπέροχη ερμηνεία του Sanel Redzic: Αξίζει να αναφέρουμε εδώ πως η υπέροχη κλασική κιθάρα (μοντέλο του 2011 βάσει των πληροφοριών του βίντεο) του Redzic είναι από Έλληνα κατασκευαστή, τον Άλκη Ευθυμιάδη.

The Chaconne - Johann Sebastian Bach, από τον Sanel Redzic The Chaconne - Johann Sebastian Bach, από τον Sanel Redzic Reviewed by copa on 8:38 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.