Un Sueño en la Floresta - Agustín Barrios Mangoré, Kyuhee Park

Πρόσφατα, κατά τις συχνές αναζητήσεις μου για ταλαντούχους καλλιτέχνες, ανακάλυψα μία πραγματικά εκπληκτική νεαρή κιθαρίστρια από την Νότιο Κορέα, ονόματι Kyuhee Park. Πρόκειται για πραγματικά σπάνιο φαινόμενο κατά την ταπεινή μου άποψη, η οποία συμπίπτει πάντως, με τις απόψεις πολυάριθμων φίλων της κλασικής μουσικής, όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει διαβάζοντας τα βαρύγδουπα σχόλιά τους κάτω από τις ερμηνείες της στο YouTube. Πολλοί μάλιστα δεν διστάζουν να δηλώσουν πως τη θεωρούν, ότι καλύτερο έχει να αναδείξει η κλασική κιθάρα αυτή τη στιγμή.

Προσωπικά έχω παρακολουθήσει όλα τα διαθέσιμα βίντεο με τις ερμηνείες της και με έχει εντυπωσιάσει κάθε φορά. Δεν είναι μόνο η άρτια τεχνική της (η οποία φυσικά της εξασφάλισε πολλά πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς), αλλά και η απίστευτη μουσικότητα που διακατέχει τις ερμηνείες της. Οι ισορροπίες των φωνών δένουν πάνω σε μία αέναη ροή μουσικών φράσεων που κατακλύζονται από έντονο συναίσθημα και αναδεικνύουν το μουσικό ένστικτο και την διάνοια του καλλιτέχνη.

Μία από τις ερμηνείες που έχω ξεχωρίσει, είναι το Un Sueño en la Floresta του Agustín Barrios Mangoré, ένα υπέροχο τρέμολο στο οποίο ο Παραγουανός συνθέτης και κιθαριστής παντρεύει στοιχεία που απορρέουν από την κουλτούρα της χώρας του, με την επιρροή που ασκούσε στην γραφή του ο Chopin τον οποίο και θαύμαζε ιδιαίτερα.

Το Un Sueño en la Floresta (Ένα όνειρο στο δάσος) είναι γραμμένο σε Σολ Ματζόρε, ενώ αποτελείται από μία εισαγωγή και 3 ακόλουθα μέρη. Στο συγκεκριμένο έργο, ο Barrios εισάγει καινοτομίες έναντι των συμβατικών κομματιών τύπου τρέμολο, καθότι εναλλάσσει την τεχνική αυτή και με άλλες, όπως αρπίσματα, συγχορδίες, κλίμακες και portamento. Το τρέμολο χαρακτηρίζεται από γρήγορες αλλαγές θέσεων στη μελωδική γραμμή, η οποία κινείται σε ψηλές νότες, και συνοδεία με μπάσα στις χαμηλές χορδές. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα εκτεταμένα ανοίγματα στο αριστερό χέρι, την σύνθετη δομή των φωνών και την απαιτητική cadenza, προσδίδουν ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες στο κομμάτι.

Οι δυσκολίες όμως φαίνεται να αφήνουν ανεπηρέαστη την Kyuhee Park στην παρακάτω συγκλονιστική ερμηνεία της  υπέροχης αυτής σύνθεσης του Agustín Barrios Mangoré. Απολαύστε την.

Un Sueño en la Floresta - Agustín Barrios Mangoré, Kyuhee Park Un Sueño en la Floresta - Agustín Barrios Mangoré, Kyuhee Park Reviewed by copa on 3:30 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.